House A+H:V

LOCATION: Newbery Residential Neighborhood - Rosario, Argentina.

 

PROJECT

Matías Imbern

 

TEAM MEMBERS

Andrés Acosta

León Carpman

 

YEAR 2013

 

DESCRIPTION:

 

The house is located in a neighborhood on the outskirts of Rosario, in a lot of 14x27m. deep. The premise for organizing this project is to make 200m2 divided over two floors in order to generate a bigger garden, necessary in a suburban housing. The proposal is structured from a prism 12m. square and 6m. high. First, two subtractions were performed in order to enhance the contact with the environment, creating a gallery on the ground floor overlooking the own park; and upstairs, a terrace with panoramic view of Constituency Forest. Then, following the same operational logic, a greater number of portions corresponding to different functions and/or air circulation spaces is subtracted, using a grid as a guiding instrument. In contrast, two volumes are added: tank and grill.

 

This strategy generates a strong morphological contrast between solid and void, where the central space houses the entrance and the staircase, dividing upstairs the suite and secondary bedrooms. This space generates a spatial continuity in the interior while also acting as an articulation with the exterior space.

 

The openings constitute a second instance of the subtraction strategy. They are designed as perforations in which the glass brick acts as a module, producing a gradient by grouping them. Finally, openings from the living room and kitchen to the gallery and the park are thought of as the 'absence of wall', from floor to ceiling.

LOCATION: Newbery Residential Neighborhood - Rosario, Argentina.

 

PROJECT

Matías Imbern

 

TEAM MEMBERS

Andrés Acosta

León Carpman

 

YEAR 2013

 

DESCRIPTION:

 

The house is located in a neighborhood on the outskirts of Rosario, in a lot of 14x27m. deep. The premise for organizing this project is to make 200m2 divided over two floors in order to generate a bigger garden, necessary in a suburban housing. The proposal is structured from a prism 12m. square and 6m. high. First, two subtractions were performed in order to enhance the contact with the environment, creating a gallery on the ground floor overlooking the own park; and upstairs, a terrace with panoramic view of Constituency Forest. Then, following the same operational logic, a greater number of portions corresponding to different functions and/or air circulation spaces is subtracted, using a grid as a guiding instrument. In contrast, two volumes are added: tank and grill.

 

This strategy generates a strong morphological contrast between solid and void, where the central space houses the entrance and the staircase, dividing upstairs the suite and secondary bedrooms. This space generates a spatial continuity in the interior while also acting as an articulation with the exterior space.

 

The openings constitute a second instance of the subtraction strategy. They are designed as perforations in which the glass brick acts as a module, producing a gradient by grouping them. Finally, openings from the living room and kitchen to the gallery and the park are thought of as the 'absence of wall', from floor to ceiling.