House 17x17

LOCATION: Kentucky Country Club [Unit 251] - Funes, Argentina.

 

PROJECT

Matías Imbern

 

TEAM MEMBERS

Andrés Acosta

León Carpman

Federico Iocco

Fernando Imbern

 

CONSULTANT

Str. Engr. Gustavo Bordachar

 

PHOTOGRAPHS

Arch. Walter Gustavo Salcedo

 

YEAR 2014

 

DESCRIPTION:

 

The project is structured to frame the park by using two distinct pieces, the house, located on the front, and the pool, located in the back of the lot. According to this, both pieces are designed to occupy the entire width of the lot within the edificatory limits. The width, 17m., is replicated to the back of the lot, obtaining a square of 17x17, into which the proposal is organized.

 

The house is set on two floors of great contrast. The upper floor contains the intimate spaces, and it was designed as ‘two suspended bodies’ defining the architectural image of the project by the use of concrete as a structural response. The ground floor accommodates the social spaces, organized through a grid system that allows visual and light permeability. Glass and white plaster act as a socket which 'elevates' concrete from the ground, increasing its presence, emphasized by the cantilevers at both ends. Finally, a central double-height links both floors while fragments the functional program, determining the coexistence of three quasi-autonomous houses: the Social House, the Parents House and the Kids House.

 

The horizontal porosity of the house links the front of the lot with the park, and it is enhanced with the introduction of seven skylights, enabling the entry of daylight in specific sectors of greater intimacy and/or lower sunlight. In turn, a small patio separates the kitchen from the living-room, but emphasizes the visual continuity of the ground floor. In this sector, the concrete structure is raised by small section metal columns that are hidden by the aluminum window frames, enabling the spatial merging among kitchen, living-room, gallery and park. as an enriched spatial condition.